E2h

Hoe wordt prostaatkanker symptomen te diagnosticeren


Alleen mannen hebben een prostaat. Het ligt voor de rectum en omgeeft de urethra, de buis structuur die urine van de blaas naar buiten voert.

Stap 1

Maak uzelf vertrouwd met de mogelijke symptomen van prostaatkanker kan veroorzaken. De eerste symptomen van prostaatkanker zijn meestal gerelateerd aan de klier groter en knijpen de urethra, die op zijn beurt kan vertragen de urinestraal en maken het moeilijk om volledig legen van de blaas zodat men terecht komt om vaker moet plassen. Goedaardige vergroting van de prostaat kan ook leiden tot deze zelfde symptomen van urine aarzeling en frequentie. Minder vaak, kan prostaatkanker leiden tot disfunctie of de aanwezigheid van bloed in de urine of ejaculaat vloeistof erectiele. Als de kanker verspreidt buiten de klier kan botpijn en gewichtsverlies.

Stap 2

Hoe wordt prostaatkanker symptomen te diagnosticeren. Maak uzelf vertrouwd met de mogelijke symptomen van prostaatkanker kan veroorzaken.
Hoe wordt prostaatkanker symptomen te diagnosticeren. Maak uzelf vertrouwd met de mogelijke symptomen van prostaatkanker kan veroorzaken.

Meer informatie over screening tests. Het is belangrijk op te merken dat prostaatkanker vaak is redelijk ver gevorderd tegen de tijd dat het ooit veroorzaakt geen symptomen. Screening tests proberen om mensen die een ziekte hebben voordat ze symptomen ontwikkelen te identificeren. Het ontdekken van de ziekte voordat deze is gevorderd betekent verdere behandeling zal meer kans van slagen. Er zijn twee belangrijke screening op prostaatkanker tests:

 • Digitaal rectaal examen. De digitale rectale onderzoek (DRE) behelst de examinator het plaatsen van een gehandschoende en gesmeerd vinger in het rectum van de patiënt om de prostaat te voelen. Een knobbel of knobbeltje op de doorgaans gladde oppervlak van de prostaat of ongebruikelijke stevigheid of onregelmatige vorm van de klier kunnen tekenen zijn van kanker.

  De voordelen van deze test zijn dat het eenvoudig en goedkoop. Het grootste nadeel is dat de examinator kan in het beste geval voelen slechts de helft van de klier oppervlak; kanker in andere delen van de prostaat, of diep in de klier, kunnen worden gemist.

 • Prostaat Specifiek Antigeen (of PSA)-test. De Prostaat Specifiek Antigeen (PSA)-test is een bloedtest die zoekt naar abnormaal hoge niveaus van een enzym dat door de prostaat. Iets boven het normale bereik van 0 tot 4,0 verhoogt de mogelijkheid van kanker. Een trend van steeds toenemende PSA-waarden na verloop van tijd, zelfs als alle nog steeds onder het "normale" cutoff, kan ook reden tot bezorgdheid.
  Meer informatie over screening tests. Prostaatkanker testen is een complex vraagstuk.
  Meer informatie over screening tests. Prostaatkanker testen is een complex vraagstuk.

  De voordelen voor de PSA test zijn dat het gemakkelijk en relatief goedkoop. Het grootste nadeel is naast andere prostaataandoeningen zoals goedaardige vergroting of infectie, ook PSA metingen toenemen, waardoor veel patiënten die geen kanker verdraagt angst en prostaatbiopsieën.

  Een andere beperking van deze test is dat het nog kan missen sommige patiënten die prostaatkanker hebben. Elke abnormale PSA meting dient te worden bevestigd door een herhaalde test voordat andere actie wordt ondernomen, omdat de concentraties kan natuurlijk fluctueren.

Stap 3

Prostaatkanker testen is een complex vraagstuk. Het is belangrijk om bekend te zijn met het unieke karakter van prostaatkanker. Het kan inderdaad agressief handelen en leiden tot de dood, maar het komt vaker voor deze vorm van kanker te vordert in een traag tempo. Het tarief kan zo traag, in feite, dat veel oudere mannen met prostaatkanker zou waarschijnlijk uiteindelijk sterven van een ander niet verwant oorzaak als de ziekte is onbehandeld.

Dus zelfs wanneer de digitale rectale examen en PSA-test nauwkeurig te identificeren mannen met prostaatkanker, is er geen manier op dit moment in de tijd om op betrouwbare wijze onderscheid te maken tussen de agressieve en niet-agressieve gevallen. Met andere woorden, een significant aantal mensen gaan door het ongemak en de kosten van prostaatkanker behandelingen zoals bestraling en chirurgische verwijdering van de bijschildklier, en mogelijk complicaties zoals urine-incontinentie en impotentie van deze procedures, alle lijden een ziekte die nooit om hun gezondheid op de eerste plaats. In feite is de ons Preventive Services Task Force zegt dat "het bewijs onvoldoende is om bevelen voor of tegen routineonderzoek voor prostate kanker met behulp van PSA of DRE."

Stap 4

Bespreek met uw zorgverlener of u moet worden getest. De meeste medische organisaties bevelen dat een patiënt dan de risico's en voordelen van screening op prostaatkanker met zijn zorgverlener te bespreken en een weloverwogen beslissing. Degenen die moeten deze discussie hebben met hun arts zijn alle mannen boven de leeftijd van 50, alle Afrikaanse-Europese mannen boven de 40, alle mannen boven de 40 met een naast familielid getroffen door prostaatkanker, of een man die lijden aan mogelijke prostaat symptomen.