E2h

Hoe kan ik verschillende bloedgroepen te begrijpen

Om te winnen begrip van de verschillende bloedgroepen, is het best om te beginnen met een aantal elementaire feiten:

Wat is de oorsprong van het bloed te typen? Het was pas in het begin van 1900 dat Karl Landsteiner was in staat om het bloed te delen in de vier basistypen. Voor die tijd, bloedtransfusies, met inbegrip van de overdracht van bloed van dier op mens, bleek een aantal rampzalige resultaten. Als artsen begonnen om meer inzicht dat de mens verschillende bloedgroepen, waarvan sommige niet verenigbaar waren hebben gain, bloedtransfusies werd een veilige en routine procedure.

Wat is een bloedgroep? Bloedgroep is een classificatie van bloed gebaseerd op de aanwezigheid of afwezigheid van antigen stoffen op het oppervlak van rode bloedcellen. Een type antigen genaamd agglutinogenen, kunnen worden ingedeeld in twee soorten: type A en type B. Deze twee types hebben verschillende eigenschappen. Als het antigeen afwezig is het oppervlak van de rode bloedcellen, is dat bloedgroep geclassificeerd als type O.

Wat zijn de verschillende bloedgroepen? Elke persoon krijgt een A, B of O-gen van elk van zijn ouders. Deze twee erfelijke genen, in combinatie, het bepalen van uw bloedgroep. A en B zijn co-dominant, terwijl O is recessief. Laten we een kijkje nemen op een aantal scenario's:

een. A en O = bloedgroep A

b. B en O = bloedgroep B

c. A en B = bloedgroep AB

d. O en O = bloedgroep O

Hoe kan ik verschillende bloedgroepen te begrijpen. Wat is de oorsprong van het bloed te typen?
Hoe kan ik verschillende bloedgroepen te begrijpen. Wat is de oorsprong van het bloed te typen?

Afgezien van deze fundamentele ABO bloed het systeem, de Rhesus (Rh)-systeem is een andere belangrijke bloedgroepen systeem. Er zijn 5 belangrijke Rhesus antigenen (C, C, D, E en e) op het oppervlak van de rode bloedcellen, maar RhD is de belangrijkste factor in bloedgroep.

De aanwezigheid of afwezigheid van de Rhesus-D-antigeen is onderdeel van de bloedgroep systeem: een positieve (+) teken wordt bevestigd aan de ABO bloedgroep als RhD aanwezig is, en een negatieve (-) teken als RhD afwezig is. Ieder mens erft ook positieve of negatieve RhD van zijn beide ouders. Laten we eens kijken naar een aantal scenario's:

een. + En + = + RhD

b. + En - = + RhD

c. - En - = - RhD

Dus bijvoorbeeld, als een persoon heeft een B-bloedgroep en is positief voor de RhD-antigeen, dan is zijn bloedgroep is B +.

De meest voorkomende bloedgroep is O +, op de voet gevolgd door de A +. De zeldzaamste bloedgroepen zijn AB -, gevolgd door B - en AB +.

Wat zijn de praktische toepassingen van bloedtypering? Bloed soorten, hoewel schijnbaar basic, zijn in feite zeer belangrijk op het gebied van de geneeskunde. Tijdens bloedtransfusies, bijvoorbeeld, moeten alle voorzorgen worden genomen om ervoor te zorgen dat de donor alleen bloed compatibel zijn bloedgroep ontvangen. In het geval dat incompatibel bloed wordt gebruikt, zal antistoffen vallen de vreemde rode bloedcellen en bloedbestanddelen, waardoor de productie van een aantal nadelige effecten, zoals nierfalen, shock of zelfs de dood.

Bloedcompatibiliteit als volgt worden samengevat:

Bloedgroep A = compatibel met bloedgroepen A en O

Wat is een bloedgroep? Wat zijn de verschillende bloedgroepen?
Wat is een bloedgroep? Wat zijn de verschillende bloedgroepen?

Bloedgroep B = compatibel met bloedgroepen B en O

Bloedgroep AB = geschikt bloedgroepen A, B, AB en O

Bloedgroep O = compatibel met bloedgroep O

Samengevat wordt AB genoemd universele ontvanger, terwijl O is de universele donor.

Dit zijn slechts enkele feiten om u te helpen de slag te gaan op uw onderzoek. Veel succes!