E2h

Het veranderen van je stoma tas of zak

Leer om zakjes te veranderen na een urostoma of colostoma

Heb je net gaan door een urostoma, ileostoma of colostoma procedure? Als dat zo is, dan moet u wellicht informatie over hoe de stoma zak (vaak aangeduid als de stoma-of colostoma zak) werkt. Alle aspecten van de zorg voor uw tas zal tot op zekere hoogte, afhankelijk van wat voor soort je hebt gekozen. U een stoma zak die is bedoeld om te worden vervangen na elke lediging, of kan worden ontworpen voor gebruik ongeveer een week. Hoe dan ook, moet u ook weten hoe u uw schoon stoma zak . Maar een aantal algemene richtlijnen zal nuttig zijn voor iedereen.

Het veranderen van je stoma tas of zak. Nu moet u het apparaat plaatsen over de stoma.
Het veranderen van je stoma tas of zak. Nu moet u het apparaat plaatsen over de stoma.

Hier zijn de stappen te nemen bij het veranderen van uw tas:

 • Zorg ervoor dat uw handen gereinigd met een antibacteriële zeep.
 • Verzamel alles wat je nodig hebt en het legen van de zak.
 • Als uw tas is open, moet je ontspanschakelaar zijn einde en leeg het afval voordat het scheiden van de barrière van het lichaam.
 • Scheid de barrière van uw huid, met behulp van lijm remover indien nodig.
 • Reinig en inspecteer de stoma.
 • Meet de stoma en een gat van de dam iets groter dan de stoma, zodat de barrière rust en zich netjes en nauw rond de stoma. Als uw stoma zak is een twee-delige en bevestig vervolgens de zak om de barrière op dit punt.
 • Schil de beschermlaag af en plak de barrière rond uw stoma, druk stevig aan een knusse afdichting te garanderen.
 • Nu moet u het apparaat plaatsen over de stoma, zodat deze volledig is bedekt. Om dit te doen zodat je het papier aan de achterkant verwijderen en langzaam het apparaat lag over de stoma. Druk voorzichtig uit elke rimpels.
 • Als uw nieuwe stoma zak is open, dan alles wat overblijft is voor u om de klem van toepassing zijn op het einde van de zak. Als het een gesloten einde zak (wat betekent dat het is geen einde geklemd voor het legen van het afval), dan heb je klaar bent met verandering!

Wat voor soort stoma zak gebruikt u?

Leer om zakjes te veranderen na een urostoma of colostoma. Wat voor soort stoma zak gebruikt u?
Leer om zakjes te veranderen na een urostoma of colostoma. Wat voor soort stoma zak gebruikt u?

 • Een manier om colostomie zakjes verdelen is door het aantal stukken in hun montage. Als het uit een stuk, vervolgens de verpakking en barrière zijn hetzelfde stuk. Een barrière wordt ook wel een flens of wafer en is het deel van de inrichting die aansluit op de huid rondom de stoma. Meestal de barrière bevat een hechtlaag die bindt aan de huid, maar sommige mensen de voorkeur aan een riem te gebruiken om de zak stevig tegen het lichaam te houden.
 • Een twee-delige stoma zak, trouw aan zijn naam, bestaat uit twee delen - de zak en een aparte barrière stuk. De twee werken op dezelfde alsof ze een stuk, maar kunnen worden gescheiden als u wenst om het te verwijderen zonder dat de lijm zegel van de barrière op de huid. Typisch de twee stukken breken samen, net als het bewaren van voedsel.

Stomazorg en ileostoma tips

 • Of u wilt de stoma zak te veranderen in een eendelig systeem, of zowel de zak en barrière te veranderen in een twee-delig, moet u zorgvuldig scheiden van de barrière van uw huid. Til teder. Niet rip de barrière van uw huid, als het moeilijk is en je voelt dat je zou kunnen irriteren of de huid gekwetst door het verwijderen van de barrière, kunt u een aantal lijm remover te gebruiken bij het tillen.
 • Wanneer het tijd is om schoon te maken en controleer de huid rond uw stoma. U kunt gebruik maken van een washandje met warm water om het gebied schoon te maken. Zeep kan ook worden toegepast met het warme water, maar zorg ervoor dat alle van de zeep daarna afspoelen uw huid. Vervolgens drogen de huid. Indien nodig kan lijmverwijderaar elimineren ongewenste residuen na het laatste barrière.
 • Als het weefsel rond uw stoma geïrriteerd is en verkleurd, of het uiterlijk is veranderd sinds de laatste keer dat je het bekeek, moet je beschrijven met uw arts of verpleegkundige en vraag om advies.
 • Als je het handig voor het bijhouden van de afdichting sterk, is speciale pasta soms toegepast op de stoma gebied voordat u op de lijm barrière naar beneden op.