E2h

Hoe wordt inflammatoire darmziekte de diagnose

Inflammatory Bowel Disease veroorzaakt ontstekingen in het maagdarmkanaal die kan leiden tot buikpijn, diarree, bloed in de ontlasting en ondervoeding. De twee meest voorkomende types zijn ulceratieve colitis en ziekte van Crohn. Juiste diagnose is belangrijk omdat, terwijl de twee voorwaarden een aantal symptomen gemeen, de behandeling kan verschillen.

Een van de manieren om Inflammatory Bowel Disease diagnose en onderscheid maken tussen de twee is te kijken naar het patroon van ontsteking. De ontsteking van de ziekte van Crohn komt in patches en bevindt zich in een gebied van het maagdarmkanaal van de mond tot de anus. Colitis ulcerosa veroorzaakt ontstekingen in een aaneengesloten gebied en komt alleen in de dikke darm en het rectum. Colitis ulcerosa heeft alleen de oppervlaktelaag van binnenbekleding van de dikke darm en rectum terwijl Crohn kan zweren, fistels (een kanaal waardoor lekken van vloeistoffen uit de darm in de buikholte), en perforaties die zich door alle lagen van de intestinale wand en kan in meerdere pleisters gehele darmkanaal.

Hoe wordt inflammatoire darmziekte de diagnose. Bloedonderzoek.
Hoe wordt inflammatoire darmziekte de diagnose. Bloedonderzoek.

Om Inflammatory Bowel Disease diagnosticeren, zal de arts eerst willen uitsluiten iets andere oorzaak van dezelfde symptomen, zoals infectie, prikkelbare darm syndroom, diverticulitis, en darmkanker. Een of meer van de volgende tests worden gebruikt om Prikkelbare Darm Syndroom diagnosticeren.

Bloedonderzoek: De arts zal willen bloedbeeld te controleren om te zoeken naar bloedarmoede en bloedverlies, voedingswaarde indicatoren voor voedings-en vitaminetekorten te identificeren, en andere markers die kunnen infectie en acute of chronische ontsteking aan te geven. Patiënten die lijden aan inflammatoire darmziekten vaak lijden aan ondervoeding en een laag aantal bloedcellen.

Kruk monsters: De aanwezigheid van witte bloedcellen in de ontlasting geeft ontsteking. Een kruk cultuur gaat op zoek naar bacteriële infecties die kunnen leiden tot de symptomen. AC difficile toxine test wordt gedaan voor een flare-up van Inflammatory Bowel Disease uit te sluiten pseudomembraneuze colitis, een veel voorkomend verschijnsel dat colitis ulcerosa te liggen.

Kruk monsters. X-ray.
Kruk monsters. X-ray.

X-ray: Een buik plat plat van de buik kan worden gedaan om te zoeken naar ernstige complicaties van Inflammatory Bowel Disease, evenals andere voorwaarden. Abdominale films kan detecteren perforatie van de darmwand, tekenen van ontsteking, laesies en zweren, darmobstructie, of toxisch megacolon, een ernstige uitzetting van de dikke darm.

Colonoscopie: De arts gebruikt een flexibele verlichte buis met een camera een beeld van de gehele colon en enkele van de dunne darm. Monsters van weefsel kan worden genomen die kunnen helpen om de juiste diagnose te stellen.

Bariumklysma: Deze x-ray procedure kan de arts om de gehele dikke darm te visualiseren door het vullen van de darm met barium, een contrastvloeistof die kan worden gezien op röntgenfoto's. De bevindingen kunnen helpen colitis ulcerosa onderscheiden versus ziekte van Crohn. Barium klysma's worden gebruikt wanneer een colonoscopie niet kan worden gedaan.