E2h

Hoe testen sikkelcelziekte

Sikkelcelziekte of sikkelcelanemie is een genetische bloedziekte die rode bloedcellen veroorzaakt te vervormen, waarbij de vorm van een sikkel of halvemaanvormige. Deze afwijking komt doordat het bloed bevat hemoglobine S, in plaats van hemoglobine A. voor iemand om deze aandoening te krijgen, beide ouders moeten het gen dragen voor.

Hoe testen sikkelcelziekte. Als u van plan bent om een ​​baby te krijgen.
Hoe testen sikkelcelziekte. Als u van plan bent om een ​​baby te krijgen.

Mensen met sikkelcelziekte kunnen krijgen bloedarmoede omdat het lichaam vernietigt de abnormale bloedcellen. Hun organen kunnen ook risico lopen als gevolg van geblokkeerde bloedtoevoer als de sikkel geannuleerd bloed komt te zitten in de bloedvaten.

Om te weten of u een verhoogd risico op deze aandoening, kan een test worden gedaan.

  1. Raadpleeg uw arts. Als u symptomen van anemie, zoals kortademigheid, vermoeidheid, koud gevoel in handen en voeten, een bleke huid en kortademigheid van geboorte, raadpleeg dan uw arts. Een ander symptoom van sikkelcelziekte is plotselinge acute pijn, die kan variëren van mild tot ernstige pijn in het lichaam. Dit staat bekend als sikkelcelcrisis.
  2. Als u van plan bent om een ​​baby te krijgen, wordt er een test gedaan om te controleren of de ouders zijn genetische dragers. Bij pasgeborenen wordt een test gedaan vooral als wordt vastgesteld dat ouders drager. Bij zuigelingen, symptomen manifesteren zich niet tot ongeveer vier tot zes maanden oud dus de enige manier om zeker te zijn is om een ​​test gedaan op een bloedmonster genomen uit de hiel van een baby.
  3. Als u een volwassene bent en u wilt een test gedaan, moet u op de hoogte van de technicus van de arts als u had een bloedtransfusie in de afgelopen vier maanden. Als dat zo is, moet u om het te wachten, omdat de resultaten kunnen worden beïnvloed.
  4. High Performance Liquid chromatografie (HPLC) is de test gedaan voor deze ziekte. Om dit te doen, wordt een bloedmonster genomen van de patiënt.
  5. Een bloedmonster van de patiënt door het in bloed uit een ader in de arm. Een rubberen band is verbonden op de arm en de patiënt wordt gevraagd om een ​​vuist te maken uit te brengen van de aderen. Het gebied dat wordt doorboord wordt gezuiverd met wat alcohol. De verpleegkundige van de laborant krijgt dan een bloedmonster met behulp van een injectiespuit. Zodra voldoende monsters worden genomen, wordt de punctie gebied afgesloten met een watje. Het duurt slechts een paar minuten.
  6. De resultaten zullen zowel normaal of abnormaal. Als het niet normaal is, betekent dit dat de aanwezigheid van hemoglobine S werd gedetecteerd in het bloedmonster. In sommige gevallen bijna alle rode bloedcellen hemoglobine S enkele hemoglobine F.
  7. Voor zuigelingen die positief is, wordt een nieuwe test meestal gedaan na zes maanden om de resultaten te verifiëren.
  8. Voer een genetische test. Als hemoglobine S wordt gedetecteerd in het bloedmonster, een genetische test uitgevoerd om de resultaten te verifiëren.

Als je een familiegeschiedenis van sikkelcelziekte, vragen om te worden getest. Serieus te nemen deze ziekte zo veel patiënten het moeilijk hebben met de complicaties die voortvloeien uit deze bloedziekte.