E2h

Hoe te Shaucha (zuivering) in acht nemen

Patanjali yoga-serie

Patanjali Yoga heeft acht ledematen en de eerste is Yama (onthouding). Er zijn vijf typen Yama die zijn beschreven in mijn eerdere artikelen. Het tweede onderdeel is Niyama (discipline) die ook is verdeeld in vijf types - Shaucha (zuivering), Santosh (tevredenheid), Tapa (verwarming), Svadhyay (zelfstudie) en Ishvara Pranidhan (lager God). Laten we verkennen Shaucha (zuivering).

Hoe te shaucha (zuivering) in acht nemen. Neem een bad in de vroege ochtend dagelijks voor het beoefenen van yoga.
Hoe te shaucha (zuivering) in acht nemen. Neem een bad in de vroege ochtend dagelijks voor het beoefenen van yoga.

Patanjali schrijft in zijn aforisme (I.40) dat door het observeren van Shaucha, lichaam wordt beschermd en de relatie met vreemd materiaal wordt geëlimineerd. Dus hoe te zuiveren en te beschermen lichaam tegen vreemde stoffen?

  1. Neem een bad in de vroege ochtend dagelijks voor het beoefenen van yoga. Je mag een bad ook na yoga, maar baden is een must. Door deze vreemde stoffen zoals stof, vuil, olie-achtige substanties, zweten of zelfs ziektekiemen vasthouden aan het lichaam weggespoeld en het lichaam blijft vers en gezond. Dit is externe zuivering.
  2. Na externe zuivering, verzorgen van interne zuivering door beoefening van yoga oefeningen. Van alle yoga-oefeningen, Chakrabhedan is het meest nuttig. Ik heb het beschreven in mijn eerdere artikel, maar om het te leren, moet je het direct zien van mij. In het lichaam verbindingen zijn de plaatsen waar de stroom van bloed en andere vloeistoffen vertragen, en daardoor vet en andere vreemde bestanddelen (ook kiemen) vinden plaats te verblijven. Chakrabhedan oefening probeert te ruimen dergelijke afzettingen uit gewrichten en van alle delen van het lichaam. Daardoor wordt het lichaam volledig gezuiverd en is beschermd tegen vreemde stoffen ziekte te veroorzaken. Vreemde voorwerpen die niet verteerd of gedood in het lichaam veroorzaakt ziekte. Dergelijke stoffen moeten worden verwijderd uit het lichaam.

Patanjali beschrijft in zijn volgende aforisme (I.41) dat wanneer het lichaam wordt zowel extern als intern gezuiverd, een Yogi (beoefenaar) de volgende voordelen krijgt:

Na externe zuivering, verzorgen van interne zuivering door beoefening van yoga oefeningen. Geest en intelligentie worden gezuiverd.
Na externe zuivering, verzorgen van interne zuivering door beoefening van yoga oefeningen. Geest en intelligentie worden gezuiverd.

  • Geest en intelligentie worden gezuiverd. Wanneer uw lichaam helemaal gezuiverd en blijft goed en gezond, je niet na te denken over ziekte. Je geeft alle angst gedachten van de geest. Als gevolg hiervan, je geest en de subtielere deel, intelligentie, word gezuiverd.
  • Mind voelt tevredenheid en concentratie. Wanneer je geest en intelligentie worden gezuiverd en blijven fris, de geest blijft altijd tevreden. Een tevreden geest wordt geconcentreerd op zichzelf. Een zieke man denkt altijd over ziekte en bezoeken aan artsen, medicijnen winkels en ziekenhuizen. En dan, als nog niet tevreden, bezoeken aan tempels voor het krijgen van de genade van Goden en Godinnen. Maar God helpt degenen die zichzelf helpen. Dus de geest zwerft altijd buiten en wordt niet geconcentreerd. Maar wanneer deze vreemde gedachten en angst worden geëlimineerd uit de geest, het wordt geconcentreerd op zichzelf.
  • Mind wint over zintuigen. Als het lichaam niet goed en is ziek, zintuigen onophoudelijk de lichamelijke pijn over te brengen aan de geest. Dus geest denkt altijd over lichaam, ziekten, artsen en gebeden tot goden. Maar zodra het lichaam vrij is van ziekten, zintuigen niet langer leiden de aandacht van de geest en zo gedachten wordt geconcentreerd.
  • Geest waardig voor het realiseren van het zelf (svarup). Patanjali heeft geschreven in zijn derde aforisme (I.3) dat het doel van Yoga is het realiseren van het Zelf of de Ziel. Dit is in overeenstemming met de Upanishads, die ziel (atman) beschrijven als Brahman, de uiteindelijke werkelijkheid. Er is niets in dit universum, behalve Brahman en Atman is niets anders dan Brahman. Als geest is vrij van alle gedachten met betrekking tot het lichaam en de zintuigen, het wordt geconcentreerd op zichzelf (dwz het Zelf). De subtielere deel van de geest is intelligentie en de subtielere deel van intelligentie Zelf of de Ziel (atman).

Dus door het beoefenen van Shaucha, worden lichaam en geest zowel intern als extern gezuiverd. Geest subtieler en zuiverder. Dan na jaren van het beoefenen van yoga, word je in staat om te beseffen of zie je Zelf.